Termékek Menü

Minden jó, de semmi sem jó

2016. 05. 06. 14:00:00

 

A közelmúltban egy furcsa jelenség tette próbára a telepítést végző kollégánk idegeit. Az egész telepített rendszer szépen működött, de néha-néha furcsa jelenségek történtek: nehezen vagy egyáltalán nem tudott csatlakozni az ügyfél telefonról és távolról sem volt zökkenőmentes az elérés. Egy kis idő 10-20 perc eltetltével viszont általában minden helyreállt. Lelkiismeretes szakemberek révén azonnal a rendszerben kezdtük keresni a hibák okát. Elemeztük amit csak lehetett, az informatikus kollégák órákig nézegették az eszközök viselkedését a csatlakozást bonyolító szerverünk adatai alapján. Sajnos viszont senki nem talált semmit, amin el tudtunk volna indulni. A kapcsolat megszakadt, az látszott, de az okokat nem sikerült kideríteni. Mondanom sem kell, hogy ekkorra a rendszer beleértve az összes bekötést, kábelezést sokadszorra lett leellnőrizve. Értetlenül álltunk az események előtt, de sokat látott kollégánk érezte, hogy valami nincs rendjén, ha nem is földönkívüliek játszanak velünk, de kell lennie valaminek a helyszínen, ami zavarhatja a szokásos zökkenőmentes működést. Az áttörést végül az egyik szerelési nap délutánja hozta meg. A kollégánk épp az ügyfél routere mellett dolgoztott, amikor észrevette, hogy hirtelen elhalványult rajta minden LED. Ez azért is volt neki furcsa, mert senki nem nyúlt semmihez. Azonnal megnézte a routert. Kikapcsolta-bekapcsolta és működött. Amikor rámért a tápegységére a feszültségmérő műszerével, azonnal fény derült a rejtélyre: a router tápegysége hibás volt, nem tudta kiadni magából a megfelelő feszültségszintet. Valahogy pont azon a határfeszültségenl mozgott, ami épphogy be tudja kapcsolni a routert, amikor egy picivel lejjebb ment, a router már kikapcsolt. Az ingatlan egész informatikai hálózatát üzemeltető router hol bekapcsolt, hol kikapcsolt, gondok sorozatát idézve ezzel elő.

 

Tanulságok

1. Ha az ember érzi, hogy minden rendben van, de mégsincs minden rendben, a hibakeresésénél nem szabad bízni semmiben. Vissza kell menni a kályhához és meg kell kérdőjelezni és le kell ellenőrizni minden egyes eszköz, kábel, dugó, csatlakozó, adapter stb. helyes működését. Nem szabad kímélni a vadonat új márkás eszközöket sem, minden a működés szemponjából jelentőséggel bíró eszközt potenceiális gyanúsítottnak kell tekinteni. Sajnos ezek a műveletek nem tartoznak a gyorsan végrehajthatók közé, pár órás hibakeresésre, tesztelgetésekre nyugodtan lehet számolni ilyenkor.

2. Minél több hálózati eszköz van az informatikai hálózatban, annál nagyobb az esélye a hibás működésnek, ha ezek közül bármelyik nem működik tökéletesen. Törekedni kell az elemszám minimalizálására. Csak annyi hálózati eszköz kerüljön be a megvalósítás során, amennyi minimálisan szükséges. Kerülni kell például a feleslegesen egymás elé rakott routerek által jelentett kockázatokat és teljesítményveszeséget.

A telepítés előtt javasoljuk, hogy az informatikai hálózat ellenőrzését, optimalizálását mindenképpen végezzék, végeztessék el!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Tippek és trükkök